Domaine Bertrand-Bergé, L’Ancestrale

 

Domaine Bertrand-Bergé

In het hartje van de Fitou, in Paziols, vinden we de 33ha wijngaard van Sabine en Jerôme Bertrand. Jerôme is de zesde generatie van wijnbouwers binnen de familie. Zijn overgrootvader won reeds tijdens de wereldtentoonstelling van Parijs een prijs voor zijn wijn. De ouders van Jerôme beslisten om hun druiven naar de coöperatieve te brengen. In 1993 namen Jerôme en Sabine het roer in handen en gingen terug volledig voor zichzelf werken. Als we nagaan welke prijzen ze reeds wonnen met hun wijnen, weten we dat ze de juiste beslissing hebben genomen. In 1998 kregen ze voor de eerste keer drie sterren in de Guide Hachette voor hun Jean Sirven. Van deze prachtwijn worden helaas maar 4000 flessen gemaakt. Dit is ongetwijfeld één van de beste domeinen in Fitou. Naast deze Jean Sirven maken ze ook nog een paar andere prachtige wijnen, waaronder een bijna 100% carignan, Mégalites, en een Rivesaltes Ambre. Jerôme en Sabine werken zoals vele van onze wijnbouwers met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen en oogsten hun druiven manueel.

Cuvée Ancestrale 2010-2012 (rood)

Frankrijk , Appellation: Fitou

Deze vatgerijpte kanjer laat duidelijk merken dat er behalve carignan en grenache een behoorlijke dosis syrah in verwerkt is. Alleen de syrah kreeg een opvoeding van twaalf maanden op Franse eik. De vatlagering geeft deze wijn duidelijk een meerwaarde. De neus is zeer complex en gaat verder in de volle, krachtige mond. De afdronk is lang.

Een Fitou van de nieuwe generatie die prachtig fruit en kruidigheid in de smaak heeft.

Mag zeker enkele jaren in de kelder… als u hem kan laten liggen!

(50% carignan, 30% grenache, 20% syrah)

Prijs per fles 0.75L : € 17.65

Comments are closed.